KANT, STOF TOT NADENKEN

~ Kanten stoffen zijn echte meesterwerken ~

Hoe bedenkt iemand het eigenlijk?
Hoe bedenk je zoiets prachtigs als dit?
Vaak bloemige, organische krullige of geometrische patronen en andere complexe artistieke dessins, weefsel bestaande uit vele draadjes en steekjes over een veelal transparante ondergrond…

Tegenwoordig nog steeds natuurlijk een graag gezien en gedragen stof verwerkt in kleding, couture en o.a. (pi-)kanten lingerie en ook wij van Pleasurements bewonderen deze heerlijkheid ten zeerste.
Bovendien is het duurzaam, het wordt nog steeds veelal met liefde en op een eerlijke wijze in Europa gemaakt en ook daar houden we bij Pleasurements ontzettend van.

Kanten stof, hoe kom je erop?


Een piep klein stukje kanten geschiedenis


Wat is kant?

In principe is het een opengewerkte stof met een decoratieve web structuur aan versierinkjes.
En waarschijnlijk is het onstaan in de 15e eeuw.
Er is wel twijfel over waar het allemaal begon; onstond het nou in Vlaanderen of in Italië (Venetië)?

We weten dat met de hand vervaardigde Klos- en Naaldkant de 2 basissoorten van kanten stoffen waren en elk een ander soort materiaal vergde.
Het werd o.a. gebruikt voor boorden, manchetten, kragen van zowel dames - als herenkleding.
Ook werd het toegepast in kleedjes (zo'n onderleggertjes, weet je wel?) of als losse stukken die vaak ook werden ingelijst of op een andere manier achter glas werden gezet.


Hoe wordt kant gemaakt?

Eén manier om kanten stoffen te maken was door draadjes van een bestaand stuk textiel door datzelfde stofje te trekken en deze op allerlei mooie maniertjes rondom de ontstane opening vast te zetten. De versieringen werden alsmaar ingewikkelder door steeds meer draadjes door het stof te trekken, totdat er nog maar weinig stof overbleef.

Toen kreeg iemand ook het idee om bijvoorbeeld enkel met draden te werken en er ontstonden nog veel meer variaties op het maken van kant.
Later ontstond de machinale kant, een goedkopere oplossing voor de dure, met enkel de hand gemaakte -kanten stoffen- industrie.
En de machines waarop het kant werd gemaakt bepaalde ook vaak eigenlijk de "merknaam" van het vervaardigde kant…


Een 3-tal noemenswaardige kanten stoffen


Leavers Kant

Leavers kant is eigenlijk echt het belangrijkste en wordt met recht ook wel de "Koningin van kant" genoemd.
Het puurste, het kostbaarste, het mooiste en het meest gewilde kanten stof in de couture industrie, wordt op een weefgetouw gemaakt die in Engeland werd uitgevonden en door John Levers* in 1813 werd omgetoverd tot de Leavers kant machine.

Vervolgens kwam door emigratie rond 1816, in een periode van politieke en economische onrust, de machine ook (illegaal) op het Europese vasteland terecht en zo ook in Calais, Frankrijk.
Deze machines worden sindsdien niet meer gemaakt en het produceren van ook het huidige Leavers kant wordt dus nog steeds op deze oude, nu zeer zeldzame originele weefgetouwen gemaakt.
Het delicate, verfijnde, kostbare Leavers kant is een ware kunstvorm, voornamelijk nog steeds afkomstig uit Calais en Leavers kant wordt door vele designers ook wel 'Dentelle de Calais', aldus 'Calais kant' genoemd.

Zoals aangegeven hierboven wordt het kostbare Leavers kant of Calais kant ook graag gebruikt in de couture modewereld en zo ook verwerkt in de mooiste, exclusieve lingerie. Coco de Mer is zo'n luxe lingerie merk dat Leavers kant graag verwerkt in hun verrukkelijke kanten lingerie. Ook vinden we een luisterrijke hoeveelheid aan Calais kant in de weergaloos mooie lingerie en nachtmode van Marjolaine.

*Op een gegeven moment is er een -a- toegevoegd in de naar John Levers vernoemde Leavers machine.


Chantilly Kant

Chantilly kant is ontstaan in het Franse stadje Chantilly.
Dit kant is eigenlijk een soort Leavers lace en nog steeds een delicaat en hoogwaardig kant met een tule ondergrond, echter is de manier waarop dit kant vervaardigd wordt anders.
Chantilly kant wordt gewoven van boven naar onder met een doorlopende draad.
Het weefsel wordt onderbroken na ieder nieuw individueel dessin van een patroon.
Dit betekent dat de draden rondom elk ontwerpje, met de hand bijgeknipt moet worden.

Het is superfijn, heeft weinig reliëf en deze Chantilly kanten stoffen worden tegenwoordig het meest gebruikt in de high-end lingerie mode.
Check bijvoorbeeld eens de prachtige kanten lingerie van Tisja Damen bij Pleasurements; Zij gebruikt naast Leavers kant oftewel Dentelle de Calais, ook graag Chantilly lace in haar collecties.


Guipure kant

Guipure kant is eigenlijk een soort verzamelnaam voor verschillende kanten die veel met elkaar gemeen hebben.
Dit is een ‘zware’ soort kant met veel reliëf. Guipure heeft veel structuur en bevat een open ondergrond, dus geen tule of andere stof als achtergrond.
Meestal heeft een Guipure kantsoort grove bloempatronen die met draadjes aan elkaar worden vastgezet.

--*--

Voilá, een klein beetje kant-knowledge for you…

Nu we iets meer weten over deze kant-astisch mooie kanten stoffen en je natuurlijk helemaal hoteldebotel bent van de kunst van kant, kan een bezoek aan het Textielmuseum in Tilburg een absolute aanrader zijn.

Vanaf 16 November, 2019 tot 10 Mei, 2020 is er een internationale tentoonstelling ‘The Art of Lace' genaamd, met Leavers lace in de hoofdrol en waar creaties van ’s werelds meest geroemde modehuizen te zien zijn.

Kant is kunst…

With Love & lushness,
Pleasurements


~*~

Afbeeldingen: Pleasurements & Pinterest

 • Worldwide

  Next-day delivery

 • Personal

  & real service

 • Free gift wrapping

  & Discrete delivery

 • Boutique in Amsterdam

  The Netherlands

 • #STORIES
  English