see

Sja sja jarretels

SJA SJA JARRETELS

EERST EEN 'GOOD TO KNOW'- TJE OVER JARRETELS

De 'tegenwoordige' jarretelles werden mogelijk gemaakt door de uitvinding van het fantastische elastiek door de Engelse Thomas Hancock en in 1820 patenteerde hij elastische bevestigingen voor handschoenen, bretels, schoenen en kousen.

EEN KORTE GESCHIEDENIS

Hoewel fragmenten van (vermoedelijke) jarretel-achtige constructies al in de 4e tot de 7e eeuw in graven van vrouwen werden gevonden in de Alemanni-regio, kwamen de jarretels die wij nu kennen pas in de late 19e eeuw en zeker in de 20e eeuw in opmars.
In de oude geschiedenis waren jarretelle - achtige spulletjes en kousenbanden trouwens voornamelijk linten en veters om allerlei beenbekleding voor zowel mannen en vrouwen op z'n plek te houden.
Deze beenbedekkingen (bijvoorbeeld gemaakt van zijde of rayon en voornamelijk gebruikt om warm te blijven) voor vrouwen werden in de Edwardiaanse tijd (1901 - 1910) voor het eerst voornamelijk omhoog gehouden met jarretels die aan een korset waren bevestigd.

Maar de elastische jarretels waar we zo van zijn gaan houden, vielen nu meer samen met de introductie van nylons in 1939 in de Verenigde Staten door DuPont (We noemen nylons nu vaker kousen of stockings). De zaken liepen voortreffelijk! Totdat ook Amerika te maken kreeg met WO II…
De fabrieken van DuPont moesten worden omgebouwd om parachutes, vliegtuigkoorden en touw te produceren. Dit veroorzaakte een tekort aan nylonkousen en de arme jarretels hielden niets tot weinig meer op, tenzij je een paar fijne nylon kousen op de zwarte markt kon krijgen.
Aan het einde van de oorlog startte DuPont de nylon biz weer op en de vraag was zo extreem hoog dat dit leidde tot heuse 'kousen-rellen' in Amerikaanse winkels!


DE ELASTISCHE SPANNING, DE EROTIEK

Dus ja, nylon kousen en jarretels waren al geruime tijd een behoorlijk revolutionair iets in de mode industrie!
MAAR DAN, tatataaaaah! De Panty!
Dit kousen-soort kwam tot stand in de jaren 1940 en 1950, kennelijk omdat de kousen van actrices en dansers ineens direct aan de slips en onderbroeken werden vastgenaaid in de film- en theaterindustrie, et voilà, daar was dan de panty.
De introductie van commerciële panty's in 1959 gaf een alternatief voor kousen en jarretels, en het gebruik van stockings daalde dramatisch. Een belangrijke reden hiervoor was de (zeer) korte jurkjes-trend (de mini jurkjes).
Nou, oké, we zijn er uit; de panty was dus meer een praktisch iets dan…

Terwijl panty's het meest bescheiden waren om te dragen, werd het jezelf uitdossen in kousen samen met een jarretelgordel een sexy verrukking, lekker erotisch geladen voor het boudoir, met zijn dij-onthullend karakter en verleidelijke bandjes en een totaal sublieme omlijsting van je onderlijf.
En in de afgelopen jaren is de ontwikkeling en esthetisch design van deze items zo'n heerlijk genot geworden in de wereld van de erotische lingerie!
Er worden prachtige statements gemaakt in de weelderige, sexy, innovatieve wereld van de almachtige jarretels door designer labels als Maison Close, Tisja Damen, Coco de Mer, Studio Pia, Bordelle, Amoralle & Loveday London…

Zijn we niet allemaal gewoonweg verzot op de sensuele, erotisch elastische boudoir-waardige spanning van de jarretels?

*

Afbeeldingen: Pleasurements & Pinterest